Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Перелік чинних норм природного убутку ТМЦ

11.01.2022 3065 0 1

Під природним убутком товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ) розуміють зменшення їх кількості (маси) унаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей (навіть за умови дотримання усіх чинних норм і стандартів) за збереження якісних характеристик. Тобто природний убуток передбачає втрату кількості, а не якості ТМЦ.

Не належать до природного убутку:

  • втрати, що виникли внаслідок псування товарів, їх розкрадання;
  • різниці між фактичною масою тари та масою за трафаретом (завіс тари);
  • технологічні втрати (наприклад, втрати зернової маси під час доробки);
  • втрати від браку;
  • втрати ТМЦ під час їх зберігання та транспортування, спричинені порушенням вимог стандартів, технічних і технологічних умов, правил технічної експлуатації, ушкодженням тари, недосконалістю засобів захисту товарів від втрат і станом технологічного устаткування, що застосовується;
  • втрати ТМЦ під час ремонту та/або профілактики технологічного устаткування, що застосовується для зберігання та транспортування, під час внутрішньоскладських операцій, а також усі види аварійних втрат.

Перелік чинних норм природного убутку (далі – НПУ) наведемо в таблиці.

Нормативно-правовий акт,
що затверджує НПУ

Вид ТМЦ

1

2

Продовольчі товари

Наказ Мінагрополітики та продовольства
від 12.06.2019 № 316

Зерно та продукти його перероблення під час зберігання

Постанова Держпостачу СРСР
від 07.01.1986 № 4

Постанова Держпостачу СРСР
від 02.06.1986 № 63

Зерно, зерносуміші, насіння, хлібопродукція, висівки, макуха, комбікорм під час перевезення автотранспортом

Постанова Держпостачу СРСР
від 25.03.1986 № 39

Насіння, борошно, крупа під час перевезення залізничним транспортом

Наказ Мінторгу СРСР
від 26.03.1980 № 75

1. Свіжі картопля, овочі та плоди.

2. Продовольчі товари у міській та сільській роздрібній торговельній мережі

Наказ Мінторгу СРСР
від 29.12.1984 № 339

1. Норми відходів і втрат м’яса та рибного філе під час машинного нарізування в магазинах.

2. Додаткові НПУ борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, що надходять на підприємства торгівлі та громадського харчування стандартною масою.

3. М’ясо і м’ясопродукти під час міжміських перевезень в авторефрижераторах

Наказ Мінторгу СРСР
від 02.04.1987 № 88

від 02.04.1987 № 88

Продовольчі товари в торгівлі

Наказ Мінторгу СРСР
від 30.12.1988 № 217

Газована вода, пиво, квас та інші напої у разі продажу через автомати, ізотермічні місткості та інше обладнання

Постанова Держпостачу СРСР
від 01.04.1976 № 36

Жири риб і морських ссавців під час транспортування залізницею

Наказ Мінрибгоспу СРСР
від 30.07.1990 № 322

Морожена неглазурована риба під час зберігання на берегових виробничих холодильниках і суднах

Постанова Держпостачу СРСР
від 23.08.1985 № 93

Риба солона безтузлучна, холодного копчення, в’ялена та баличні вироби під час перевезення залізничним транспортом

Наказ Держкомітету України з
державного матеріального резерву
від 07.04.2008 № 119

Невпаковане заморожене м’ясо

Наказ Мінторгу СРСР
від 18.08.1988 № 150

Охолоджене м’ясо і субпродукти після транспортування в разі зберігання на розподільчих холодильниках торгівлі

Наказ Мінторгу СРСР
від 27.12.1983 № 309

М’ясо і м’ясопродукти під час холодильного оброблення та зберігання на розподільчих холодильниках торгівлі

Наказ Мінторгу СРСР
від 31.03.1989 № 37

Ковбаси, продукти зі свинини, копченина під час підготовки до продажу

Наказ Держспецмонополії
від 10.02.2000 р. № 14

Спирт етиловий під час зберігання, переміщення, транспортування залізничним, водним та автомобільним транспортом

Наказ Комітету з монополії на
виробництво та обіг спирту,
алкогольних напоїв і
тютюнових виробів від 31.03.2000 № 31

Спиртовмісні сировина і напівфабрикати під час транспортування, зберігання та виробництва безалкогольної продукції

Наказ Комітету з монополії на
виробництво та обіг спирту,
алкогольних напоїв і
тютюнових виробів від 31.03.2000 № 30

Спирт етиловий і готова продукція в лікеро-горілчаному виробництві

Постанова Держпостачу СРСР
від 07.04.1989 № 24

Спиртовані соки і морси під час залізничних перевезень у дубових бочках

Наказ Мінторгу СРСР
від 27.02.1979 № 59

Свіжі лимони під час зберігання та продажу

Наказ Мінторгу СРСР
від 24.09.1980 № 252

Свіжі грейпфрути під час зберігання та продажу

Непродовольчі товари

Наказ Мінагрополітики та продовольства
від 12.06.2019 № 316

1. Насіння трав.

2. Корми трав’яних, штучно сушених і насіння олійних культур

Постанова Держпостачу СРСР
від 07.01.1986 № 4

від 07.01.1986 № 4

Постанова Держпостачу СРСР
від 20.03.1989 № 15

Мінеральні добрива під час транспортування автомобільним та залізничним транспортом

Наказ Мінторгу СРСР
від 16.01.1991 № 1

Втрати від бою скляної тари з харчовими товарами

Постанова Держпостачу СРСР
від 15.06.1984 № 72

Будматеріали під час транспортування автотранспортом, зберігання та реалізації

Наказ Мінторгу СРСР
від 27.11.1991 № 95

Постанова Держпостачу СРСР
від 08.06.1987 № 78

Наказ Мінторгу СРСР
від 21.12.1990 № 114

Втрати (бій) автомотозапчастин і приладдя під час транспортування, зберігання та реалізації

Наказ Мінторгу СРСР
від 02.12.1988 № 196

Втрати (бій) електроарматурного та лампового скла, електроустановочних виробів, електроламп під час транспортування, зберігання та реалізації

Наказ Мінторгу СРСР
від 24.09.1991 № 68

Втрати (бій) товарів побутової хімії у дрібному розфасуванні під час транспортування, зберігання та реалізації

Постанова Держпостачу СРСР
від 19.10.1989 № 64

Продукція виробничо-технічного призначення під час перевезення різними видами транспорту

Постанова Держпостачу СРСР
від 27.04.1989 № 31

Постанова Держпостачу СРСР
від 27.04.1989 № 32

Постанова Держпостачу СРСР
від 20.09.1988 № 76

від 20.09.1988 № 76

Вторинна сировина під час зберігання

Постанова Держпостачу СРСР
від 29.03.1989 № 21

Антрацити, кам’яне і буре вугілля всіх марок

Постанова Держпостачу СРСР
від 07.08.1987 № 107

Бензин під час перевезення морськими суднами

Наказ Мінторгу СРСР
від 23.03.1984 № 75

Приблизні диференційовані розміри списання втрат непродовольчих і продовольчих товарів

Звертаємо увагу:

  1. Установлені НПУ є граничними і застосовуються, лише якщо під час перевірки фактичної наявності ТМЦ виявиться нестача порівняно з обліковими залишками. Списувати природний убуток за затвердженими нормами до встановлення факту нестачі не можна.
  2. Списання природного убутку може здійснюватися лише після інвентаризації на основі відповідного розрахунку, складеного і затвердженого в установленому порядку.
  3. Якщо сума виявленої нестачі менша за НПУ, то списують лише суму фактичної нестачі.
  4. Якщо на певний вид ТМЦ немає затверджених НПУ, убуток цінностей розглядається як нестача понад норми.

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Дані для розрахунків»

Усі норми, показники й граничні розміри — під рукою!

1200 грн. / рік

Купити