Читайте по теме:
Викладено мовою оригіналу
_________________________________________________________
(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ _________________________
(посада керівника підприємства
______________________________
ПІП, підпис)
__________________ № __________
(число, місяць, рік)
ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ
при користуванні електропобутовими приладами
1. Загальні положення.
1.1 Дія даної інструкції поширюється на всі підрозділи Підприємства.
1.2 За даною інструкцією працівник, який користується електропобутовими приладами (електрочайники, мікрохвильові печі, калорифери, підігрівачі води, холодильники та інші побутові електронагрівальні прилади) інструктується перед початком роботи на підприємстві (первинний інструктаж), Результати інструктажу заносяться до "Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці".
1.3 За невиконання даної інструкції працівник, який користується електропобутовими приладами несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
1.4 Працівники зобов`язаний дбати про особисту безпеку і здоров`я, а також про особисту безпеку і здоров`я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.
1.5 До користування електропобутовими приладами на підприємстві допускаються особи, які пройшли вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж з пожежної безпеки.
1.6 Працівник, який користується електропобутовими приладами повинен:
1.7 Основні небезпечні та шкідливі фактори, які можуть виникнути при користуванні електропобутовими приладами:
1.8 Забороняється:
2. Вимоги безпеки перед початком роботи
2.1 Перед початком користування електропобутовими приладами необхідно перевірити:
2.2 При необхідності використання подовжувача, використовувати тільки 3-х провідний подовжувальний шнур заводського виготовлення, та який має вилку з 2-ма контактами, заземлюючий отвір і 2 заземлюючі пластини.
2.3 Встановити прилад на негорючій основі (підкладці) на рівній площині і на достатньо відкритому просторі, щоб забезпечити його правильну вентиляцію. Відстань між електроприладами і стінами повинні вигримуватись згідно із «Інструкціями з експлуатації електроприладів», наданих заводом виробником, правилами пожежної безпеки. Відстань повинна давати змогу безперешкодного вимкнення приладу від електромережі у разі необхідності.
2.4 Включити електроприлад у електромережу.
2.5 При виявленні пошкоджень, несправностей електроприлад не включати. Повідомити особу відповідальну за електробезпеку.
3. Вимоги безпеки під час користування електропобутовими приладами.
3.1 Під час користування електропобутовим приладом уважно стежити за його роботою, коли він ввімкнений в електромережу.
3.2 Не допускати, щоб шнур живлення:
3.3 Не торкатися до електроприладу, який включений в електромережу, мокрими руками.
3.4 Електричний чайник (кавоварка):
3.5 Мікрохвильова піч:
3.6 Забороняється використання електропобутового приладу у разі виникнення хоча б однієї з таких несправностей:
4. Вимоги безпеки після завершення користування електропобутовими приладами.
4.1 Відключити електропобутові прилади та від'єднати провід живлення від розетки електромережі. При цьому слід пам'ятати, що, від'єднуючи вилку електроприладу від розетки, слід тримати її за корпус, а не смикати за провід живлення, аби не потрапити під дію електричного струму.
4.2 Витримати час щоб електроприлад охолов, при необхідності, протерти його та ущільнювачі дверцят вологою серветкою.
5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
5.1 У разі небезпеки негайно вимкнути електропобутовий прилад, від’єднати його від електромережі.
5.2 У разі виникнення пожежі (ознак горіння), повідомити керівника та, при необхідності, викликати представників пожежної охорони за телефоном (101) та вжити можливих заходів щодо евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі наявними засобами пожежегасіння та збереження обладнання, дотримуючись порядку дії при ліквідації пожежі. При цьому пам’ятати, що гасіння електротехнічних пристроїв, що знаходяться під напругою, виконується тільки після їх попереднього відключення від електромережі і здійснюється за допомогою вуглекислотних або порошкових вогнегасників, а в окремих випадках – сухим піском.
5.3 В разі необхідності, надати потерпілому першу допомогу згідно з інструкцією з надання першої домедичної медичної допомоги, що діє на Підприємстві. У разі подальшого погіршення самопочуття людини, не зупиняючи надання першої медичної допомоги, вжити заходів щодо виклику за телефоном (103) швидкої медичної допомоги.
__________________________________ ____________ _____________________
(посада керівника підрозділу (організації) — розробника) (підпис) (прізвище, ініціали)
Візи:
Керівник (спеціаліст)
служби охорони праці підприємства
_____________ _____________________
(підпис) (прізвище, ініціали)
Юрисконсульт
_____________ _____________________
(підпис) (прізвище, ініціали)