№ з/п

Призначення готівкових коштів

Строк зберігання понадлімітної готівки в касі
(згідно з Положенням № 148*)

1

2

3

1

Суми, отримані в банку для здійснення виплат, які відносяться до фонду оплати праці (далі – ФОП)**, а також для виплати пенсій, стипендій, дивідендів (доходу)

Протягом 5 р. д., включаючи день отримання готівки в банку (п. 18)***

2

Для виплат, які відносяться до ФОП** і здійснюються за рахунок готівкової виручки

Протягом 3 р. д. із дня настання строків проведення цих виплат у сумі, зазначеній у переданих до каси відомостях на виплату готівки (додаток 1 до Положення № 148) (п. 18)***

3

Суми, отримані в банку для здійснення виплат, зазначених у ряд. 1 цієї таблиці, працівникам віддалених відокремлених підрозділів підприємств залізничного транспорту і морських портів

Протягом 10 р. д., включаючи день отримання готівки в банку (п. 18)***

4

Суми готівки в день її надходження (крім сум, зазначених у рядках 1–3 цієї таблиці)

До здавання в обслуговуючі банки не пізніше наступного робочого дня банку або до видачі для використання підприємством згідно із законодавством (без попереднього здавання в банк та одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства (п. 54)

5

Суми готівки, що надійшли в касу підприємства у вихідні та святкові дні (крім сум, зазначених у рядках 1–3 цієї таблиці)

До здавання в обслуговуючий банк наступного робочого дня банку і підприємства або видачі для використання підприємством згідно із законодавством (без попереднього здавання в банк та одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства (п. 54)

6

Залишок готівки за день, коли не було інкасації з вини банку

Для цього випадку в п. 49 не зазначено конкретний строк. Сказано тільки, що за таких обставин сума залишку не є перевищенням ліміту каси. Ми вважаємо, що зберігати понадлімітну готівку можна до наступної інкасації

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.
* Виплати, які відносяться до ФОП, наведено в розд. ІІ Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (пп. 1 п. 3 Положення № 148).
** Суми готівки, отримані в банку і не використані за призначенням протягом установлених строків, повертаються підприємством у банк не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту).