Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (11-14.05.21)

17.05.2021 546 0 0

Дайджест корисних подій

Початок покладено: стартує тестування автоматичної реєстрації ФОП

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» оновило програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Оновленням ЄДР підготовлено для бета-тестування автоматичної реєстрації ФОП через портал «Дія». Презентацію послуги «Автоматична реєстрація ФОП» заплановано на 17 травня 2021 року на Diia Summit.

Бізнесу пропонується користуватися державними послугами та інформаційними ресурсами online в умовах карантину

Податківці доводять до відома, що Єдиний портал державних послуг «Дія» пропонує реєстрацію фізичної особи – підприємця за 10 хвилин.

Так, за посиланням https://diia.gov.ua здійснюється подання заяви для відкриття ФОП (протягом 10 хвилин), реєстрація ФОП – протягом 2 робочих днів. Послуга надається безоплатно.

Опис послуги: реєстрація ФОП, обрання загальної чи спрощеної системи оподаткування та подання заяви на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

Карантинна допомога – 2021

Пенсійний фонд уже виділив 1 млрд грн на фіндопомогу для ФОП

Станом на 14 травня 2021 року Пенсійним фондом України профінансовано 1000, 0 млн грн для забезпечення виплати допомоги в розмірі 8 000 грн із Державного бюджету України.

Облік та звітність

У податківців запитали: «Чи може ФОП на спрощеній системі надавати поворотну безвідсоткову фіндопомогу?»

Відповідь була такою. Діяльність з надання ФОП - платником єдиного податку поворотної безвітсоткової фінансової допомоги іншим суб'єктам господарювання (громадській організації) може розглядатися як фінансове посередництво. У разі здійснення зазначеної діяльності ФОП - платник єдиного податку не може застосовувати спрощену систему оподаткування і зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів.

Подробиці – в ІПК від 02.04.21 р. N 1313/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Чи може ФОП відкликати заяву про застосування спрощеної системи?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомило, що норми Податкового кодексу України не передбачають можливості відкликання фізичними особами – підприємцями поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

РРО/ПРРО

Чи обов’язково ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати РРО та/або ПРРО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області проінформувало, що ФОП на загальній системі оподаткування в разі здійснення розрахункових операцій в готівковій та безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО з дотриманням норм Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Водночас постановою КМУ від 23.08. 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали